Willems Building & Engineering
Projectfiche gevelbouw

The First Brussel

The First is een herontwikkelingsproject in het hart van de Europese wijk met een sterke nadruk op innovatie en milieu.

The First is een kantoorgebouw bestaande uit 8 verdiepingen met 9.810 m² aan verhuurbare oppervlakte. De renovatie van het bestaande gebouw zal tussen 2021 en 2023 worden uitgevoerd.

De werkzaamheden omvatten de volledige renovatie van de gevels, alsmede de vergroting van het volume, door de toevoeging van twee extra niveaus +6 en +7 op het bestaande dak. 

Deze verhoging alsook de afbraak van de voorgevel met behoud van de dragende schil en het behoud van aanwezigheid van de huurder tijdens renovatie, stelt voor heel wat uitdagingen.

WB&E werd geconsulteerd voor de volledige studie van de algemene stabiliteit en verankering, de uitwerking van het toegevoegde volume, de controle van de cassettebekleding op de onderbouw en de studie van het vernieuwde schrijnwerk doorheen het ganse gevel.

Gegevens

Bouwheer: Eaglestone
Architect: Assar Architectes
Gevelbouw: J. Hermans & Co
Engineering: WB&E – Facade Engineering
Bouwjaar: 2021 (start)

Wetenschapsstraat 37, 1000 Brussel

Algemene stabiliteit

De renovatie van de gevel kan onderverdeeld worden in een onderbouw bestaande uit aluminium cassettes en raammodules en een bovenbouw met niveaus +6/+7 opgebouwd uit complexe gordijngevels, waarbij het aluminium stijl- en regelwerk wordt afgewerkt met aluminium cassettes die als dakrand fungeren.

De aluminium cassettes worden zowel op de stijlen, de beton of een houten achter constructie verankerd.

De gordijngevels worden rechtstreeks in de beton verankerd.

Cassettes

De gevelbekleding is opgebouwd uit glaspartijen en aluminium cassettes.

Deze cassettes worden uitvoerig gecontroleerd op basis van de maximale modules. Vanuit deze type-cassettes onderzoeken we de krachtwerking van de verschillende ophangelementen om vervolgens de reactiekrachten die op de eindverankering komt af te kunnen leiden.

Voor de berekeningscriteria en voorwaarden van aluminium cassettes werd beroep gedaan op de ATG-2596. Deze technische goedkeuring bevat alle voorwaarden voor dergelijke gevelsystemen.

Verankering

De verschillende gevelelementen worden op de primaire structuur verankerd. Deze bestaat uit betonnen, houten en aluminium elementen.

Elk van deze ankers vereist een specifieke studie afhankelijk van materiaal, lasten, keuze van bevestigingen en verbindingsmateriaal. Deze studie bestaat niet enkel uit de controle van de constructie-elementen, maar vereist mee-ontwerpend onderzoek voor de optimalisatie van de geometrie en het materiaalgebruik.

De verankering naar de primaire structuur wordt gecontroleerd adhv een lastendaling van gewichts- en omgevingslasten. Eveneens worden alle onderlinge verbindingen tussen de verschillende constructie-elementen gecontroleerd. 

Neem contact met ons op

Geïnteresseerd in ondersteuning bij het uitwerken van uw eigen gevelproject? Het gespecialiseerd team van WB&E staat klaar voor een deskundige facade engineering.

Andere projecten

Totaalstudie van de 300 meter lange gevel langs de E40 richting Kust waarbij een volledige staalstructuur werd opgehangen aan een gordijngevel

FACQ Merelbeke

Aluminium cassette cladding and attachment to roof structure of the Icône office building: Detailed study by WB&E Facade Engineering

Icône Belval

WB&E Project Icône Belval
Voor de werf Paradis Express te Luik heeft WB&E zowel de studie voor de glasdiktes, aluminium profielen en verankeringen van de gordijngevels uitgevoerd.

Paradis Express Luik

Kraaikant 63
3221 Nieuwrode
info(a)willems-engineering.be

Volg ons:

Ontwikkeld met de steun van: