Willems Building & Engineering
Projectfiche gevelbouw

Icône Belval

Aluminium cassette bekleding en bevestiging aan dakstructuur van Icône kantoorgebouw: Gedetailleerde studie door WB&E Facade Engineering

Het kantoorgebouw Icône in Belval, ontworpen door het Britse architectenbureau Foster + Partners en Beiler François Fritsch, is ontwikkeld door BESIX RED en gebouwd door BESIX.

Icône Belval site

De oude site van Belval in Luxemburg is een voormalig industrieterrein in de gemeente Esch-sur-Alzette, ongeveer 20 kilometer ten zuiden van de stad Luxemburg. Het was ooit de locatie van de grootste staalfabriek van Europa, genaamd de Arbed-fabriek, die in bedrijf was van 1911 tot 1997. Het terrein beslaat een oppervlakte van ongeveer 120 hectare en omvatte verschillende fabrieksgebouwen, installaties en infrastructuur.

Gegevens

Bouwheer: Besix Red
Architect: Foster + Partners, Beiler François Fritsch
Aannemer: Besix
Bouwjaar: 2022/2023

Na de sluiting van de staalfabriek in 1997 werd de site van Belval geselecteerd voor een grootschalig stadsvernieuwingsproject, dat gericht was op het transformeren van de voormalige industriële locatie tot een modern en duurzaam stadsgebied. Het project omvatte de herontwikkeling van de site met een mix van residentiële, commerciële, onderwijs- en onderzoeksvoorzieningen, evenals groene ruimtes en openbare voorzieningen.

Facade Engineering

WB&E Facade Engineering heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontwerp en de realisatie van de aluminium cassettes als bekleding voor de dakstructuur van het gebouw. De cassettes moesten zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde van het dak worden geplaatst en daarbij rekening houden met verschillende eisen.

WB&E Project Icône Belval

Aan de binnenzijde van de dakstructuur heeft WB&E Façade Engineering geperforeerde aluminium cassettes ontworpen en voorzien van akoestisch isolatiemateriaal om het geluid te dempen. Dit is belangrijk om een aangename werkomgeving te creëren en te voorkomen dat geluidsoverlast ontstaat.

Bevestigingssyteem

Aan de buitenzijde van de dakstructuur moesten de aluminium cassettes stevig worden bevestigd aan de staalstructuur van het gebouw. Dit was een uitdaging omdat er hoge onderdrukken optreden aan de randen van het dak, wat betekent dat de bevestiging extra stevig moest zijn om te voorkomen dat de cassettes zouden losraken. WB&E Façade Engineering heeft daarom een bevestigingssysteem ontworpen dat rekening houdt met deze onderdrukken en ervoor zorgt dat de cassettes veilig en stevig zijn bevestigd aan de staalstructuur.

Al met al heeft WB&E Façade Engineering dus een belangrijke bijdrage geleverd aan het ontwerp van de dakbekleding van het Icône kantoorgebouw, waarbij rekening is gehouden met zowel esthetische als functionele aspecten van de bekleding.

Neem contact met ons op

Geïnteresseerd in ondersteuning bij het uitwerken van uw eigen gevelproject? Het gespecialiseerd team van WB&E staat klaar voor een deskundige facade engineering.

Andere projecten

Totaalstudie van de 300 meter lange gevel langs de E40 richting Kust waarbij een volledige staalstructuur werd opgehangen aan een gordijngevel

FACQ Merelbeke

Voor de werf Paradis Express te Luik heeft WB&E zowel de studie voor de glasdiktes, aluminium profielen en verankeringen van de gordijngevels uitgevoerd.

Paradis Express Luik

Totaalstudie van maar liefst 10 000 m² buitenschrijnwerk, wat deel uitmaakt van een project van 100 miljoen euro.

RTBF Brussel

Kraaikant 63
3221 Nieuwrode
info(a)willems-engineering.be

Volg ons:

Ontwikkeld met de steun van: